Sint-Catharijnekerk in de steigers

De komende maanden wordt hard gewerkt aan de restauratie van het glas-in-loodraam Coppelstock en een schipvenster. De restauratie is mogelijk dankzij subsidies van het Nationaal Restauratiefonds, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Brielle, ontvangen legaten bestemd voor het onderhoud en met gereserveerde gelden van de eigen Protestantse Gemeente Brielle. Volgens planning zijn de restauratiewerkzaamheden op 31 juli afgerond.

Ondertussen blijft 'de winkel' gewoon open. Op 26 maart wordt zelfs weer de Matthäus Passion uitgevoerd. En op 1 april vieren we net als in andere jaren de bevrijding van de Spanjaarden in 1572 met een Shantyconcours. Vanaf 24 april begint het toeristenseizoen. De Catharijnekerk is dan van maandag tot en met zaterdag open voor toeristenbezoek en het beklimmen van de Catharijnetoren van 10.30 tot 16.30 uur.

De Sint-Catharijnekerk - ook wel de Brielse Dom genoemd - telt 22 ramen. Twee daarvan op het zuidwesten gelegen, het Coppelstockraam en het eerste venster in het schip van de kerk, hebben groot onderhoud nodig. Er is al langere tijd sprake van een afbrokkelingsproces als gevolg van de zilte zeewind. De aanbesteding voor de restauratie van de twee ramen heeft na een ruime voorbereidingstijd door Architectenbureau Walraad in overleg met de gemeente en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed plaatsgevonden. De totale kosten van het project zijn geraamd op 613.500 euro. Het werk wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf Meesters-In uit Ameide.
De ramen worden volledig gedemonteerd. De steen waartussen het glas in lood is gevat, de zogenoemde montants, worden volledig vervangen. De benodigde steen komt uit Engeland uit een groeve op het schiereiland Portland. Deze steensoort is beter bestand tegen de zilte zeewind.

Foto: Joost de Koning